luni, 25 octombrie 2010

Responsabilitate


( Mic tratat de iesire din criza )



"Ceea ce omida vede ca pe sfarsitul lumii... ,un adevarat maestru nu vede decat transformarea intr-un fluture...."


Afirmatia ca “tot ce ni se intampla, ni se datoreaza” poate sa para cruda si dura..., dar este un adevar de necontestat si este lesne de dovedit. Dar, pe cat este de adevarat si usor de dovedit, pe atat de greu si de complicat este sa admitem si sa recunoastem ca noi suntem pricina tuturor necazurilor noastre ; desigur, si al bucuriilor noastre, dar nu acesta este subiectul nostru. Se pare ca nu vrem sa intelegem ca nu problemele ar trebui sa fie importante pentru noi, ci modul cum ar trebui sa le rezolvam. Nu v-ati saturat sa auziti mereu in jurul dvs. “Vai, sunt prea gras/a !”, sau “Vai, stau prost cu banii!”, sau “Vai, copiii astia...”. Sau poate chiar dvs. sunteti cei care va vaitati asa. Si ce faceti pentru asta ? Nimic, sau mai rau, complicati mai mult problemele, in loc sa cautati mai multe modalitati de rezolvare a lor.


Cum ne sabotam singuri


Desi s-ar parea ca fiecaruia ii pasa de multe lucruri, prin ceea ce facem zilnic demonstram ca nu ne pasa, aratam ca habar n-avem despre ce este important pentru noi. Spunem ca vrem sa fim sanatosi si fumam tigara de la tigara ; spunem ca vrem sa avem bani, dar nu facem nimic pentru a avea mai multi, ne multumim ca avem “servici”; sau spunem ca ne dorim copiii fericiti, dar “n-avem timp” sa vorbim cu ei. Tineti la casa dvs., dar nu va platiti ratele la banca, desi stiti ca executarea silita este “la usa”; vreti sa aveti un mariaj fericit, dar vi-l sabotati singuri cand incetati sa va mai ocupati de infatisarea dvs. sau credeti ca viata sexuala in casnicie este plictisitoare si nu-i mai acordati importanta; va mirati ca vi se destrama familia, dar nu renuntati la bere si prieteni, in cazul domnilor, sau la prietene si nepasare, in cazul doamnelor. Dati vina pe sefi, care spuneti ca sunt prea duri si autoritari, dar nu va straduiti sa intelegeti ca nici dvs. nu depuneti efortul necesar ca sa fiti cat se poate de eficienti in munca. Multi se plang ca sunt someri, dar se multumesc cu indemnizatia “umilitoare” spun ei si o incaseaza atat timp cat le este asigurata, fara a da vreun semn ca-si cauta de munca, uneori nici dupa ce acest ajutor inceteaza. Nu aveti bani “de paine”, dar uitati ca ati avut si i-ati dat pe tigari, pe bere sau pe rochia “aia”.

Va plangeti ca nu gasiti un job pe masura dvs., dar vorbiti si scrieti incorect gramatical, cu multe fixatii verbale si expresii pe care le repetati la fiecare doua cuvinte ; cine vrea sa aiba un angajat incult ? Obisnuiti sa intarziati in orice ocazie si va mirati ca sunteti considerati “om fara cuvant”. Si fiindca a venit vorba de cuvant : de cate ori ati promis ceva si nu v-ati tinut de promisiune ? Obisnuiti sa veniti de la slujba, sa mancati si sa va asezati la televizor, iar dvs. va mirati ca sunteti obezi, ca nevasta este imbufnata si copiii va sunt ca si straini. Va plangeti de preturile mari, dar nu faceti nimic pentru a economisi, pentru a va restrange cheltuielile, mai ales pe cele inutile. Va plangeti de cat de prost suntem guvernati, dar n-ati fost la vot. Va plangeti ca nimeni nu va baga in seama, dar nici nu va priviti in oglinda inainte de a iesi din casa. Observati ca totul se reduce pentru dvs. la probleme, dar nu spuneti nimic despre modul dvs. de a le rezolva. Trebuie sa schimbati ceva, credeti-ma !



Ca sa ai succes, trebuie sa iei atitudine !

Ca sa ai succes trebuie sa iei atitudinea necesara acestuia. Daca veti incepe sa va schimbati, veti incepe sa va schimbati norocul, caci, vorba romaneasca spune, “norocul este cum si-l face omul”. Indiferent de varsta dvs. niciodata nu-i tarziu ; toti am trecut prin incercari, prin esecuri, am avut decese ale celor apropiati, am suferit un faliment sau alt necaz asemanator; intotdeauna mai exista o sansa, intotdeauna este loc si pentru bine. Faceti-i loc binelui in viata dvs. Iata cu ce sa incepeti : intai, trebuie sa fiti hotarati sa faceti schimbarea apoi, vedeti care sunt schimbarile ce trebuie facute ; trebuie sa fiti hotarati sa faceti tot ce trebuie pentru a va schimba. Incercati ! Si daca dati gres, ridicati-va si luati-o de la capat. Nu trebuie sa existe renuntare. Daca v-ati apucat de schimbarea proastelor obiceiuri - tineti-va de planul pe care, sigur, trebuie sa il faceti inainte. Nu va lasati doborati de esecuri, ele sunt urmate de impliniri ; este legea implacabila a firii. Lasati deoparte atitudinea de “looser”, aceasta produce proasta impresie angajatorilor, prietenilor, persoanelor iubite ; o atitudine demna, decenta si mai ales responsabila, este mult mai potrivita vremurilor noastre si, pentru dvs., mai folositoare.



Cum sa te bucuri de viata

In primul rand trebuie sa-ti stabilesti scopuri in viata. Scopuri, nu scopul vietii. Sa ai planuri concrete pentru fiecare domeniu al vietii tale : fizic, mental, spiritual, civic, familial, profesional, financiar; teluri, scopuri pe care tu sa le doresti, si sa-ti asumi responsabilitatea ca tu sa o duci la bun sfarsit; nu te demoraliza singur, spunandu-ti ca n-ai nicio sansa. Munceste din greu sa-ti atingi scopurile ; transformarea nu va veni dintr-o data, ci pe parcurs, iar daca obtii un succes, cat de mic, acorda-ti o rasplata. Concentreaza-te pe succes, asuma-ti responsabilitati si fii perseverent/a.
Daca vrei sa fii mai destept, citeste mai mult; daca vrei sa slabesti, citeste carti pe tema asta si nu te mai indopa. Nu spune ca n-ai timp, citeste cand calatoresti sau 15 minute zilnic; uita-te la programe educative tv, nu numai la meciuri; petrece mai mult timp in compania oamenilor inteligenti, stii vorba aia “spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti”.
Daca spui ca ai probleme sau o problema, incearca sa privesti in perspectiva la timpul cand ea ar fi rezolvata ; apoi, analizeaza-o in amanunt, incercand sa o vezi asa cum arata in realitate, nu cum ti-o imaginezi tu. Cel mai important lucru este sa te axezi pe solutii, nu pe problema.



Cum poti fi fericit in viata


Daca vrei sa fii fericit/a, nu te supara pentru nimicuri, incearca sa fii vesel/a ca traiesti. Nu mai incerca tot timpul sa te gandesti a cui este vina intr-un caz sau altul ; mai bine rezolva-ti problemele. Daca vei cauta mereu vinovati, vei fi foarte departe de a gasi solutii problemei, ocupa-te de asta intai. Daca ai un esec, nu te invinovati; ai gresit, nu-i nimic, cere-ti scuze si mergi mai departe. Nu te baza pe noroc; se poate intr-adevar sa fii norocos/oasa; dar pana la proba aceasta, asigura-te ca ai o pregatire adecvata. Nu te complace in orice situatie ; situatiile pot fi schimbate si trebuie sa facem asta. Nu consuma mult timp cu gandul la trecut, tot nu poti schimba nimic; cel mult, poti repara cate ceva, dar nu intotdeauna merita. Dar prezentul conteaza si ceea ce va aduce el viitorului. Este inutil sa incerci sa ai mereu dreptate, desi este placut, dar este si obositor si inutil. Nu te crampona de lucruri marunte, ca-ti mananci timpul si nervii. Nu te opri din invatat, chiar daca ai 70 de ani ; nu te crampona de parerea celorlalti despre tine si realizeaza din cand in cand lucruri care-ti fac placere. Si... invata ; invata sa ierti, invata sa te relaxezi, invata sa fii generos/oasa, invata sa te bucuri de ce ai si nu sa te intristezi de ceea ce nu ai. Daca ai citit cu atentie cele de mai sus, vei ajunge la concluzia pertinenta ca fericirea nu vine din exterior, ci vine din interiorul tau. Si, tine minte asta.



Cum sa iesi singur din criza


Viata este - se stie - o chestiune din care nimeni nu iese viu ! Deci, zambeste! Inainte de a incerca sa faci fata stresului, vezi din ce cauza esti stresat, la modul concret, cumpaneste asupra acestui lucru si vezi ce se poate face, si nu repeta greselile. Fa miscare, cauta-ti serviciu, ajuta in casa, nu-ti face ganduri “negre” in mod inutil. Daca esti obez/a, acum este momentul sa-ti reduci greutatea, reduci si cheltuielile. Nu te mai indopa cu alimente fast-food, mancarea de casa este mai sanatoasa. Daca esti fumator, acum este momentul sa economisesti banii aruncati pe tigari. Gandeste-te bine la ce poti renunta, tu si familia, ca sa supravietuiesti si sa te redresezi. Schimba planul tarifar la tv, telefon si electricitate ; fereste-te de tentatii de orice fel. NU sta pe loc ! Munceste ceva - orice; este inutil sa-ti spui “am facut o facultate, nu pot sa...”. Ba poti ! Poti sa sapi o groapa, sa deretici o casa, sa faci curierat; asta pana vei gasi slujba potrivita tie. Dar nu te mai vaita, nu da vina pe soarta, pe guvern, sau mai stiu eu pe cine. Nu asa rezolvi problema, ci gasindu-i solutia ! Daca tu nu o faci, nimeni nu o va face pentru tine !
ptr cei care cred in blesteme :D..cititi aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu